تکامل بانکداری: چرا بانک ها یا باید سازگار شوند یا منسوخ؟

در زمان‌هاي که بانک‌ها براي بقا در عصر جدید تلاش می‌کنند، دولت‌ها سیستم‌هاي مالی آنچنان شکننده وبی‌ثبات می‌کنند تا آنها با شکست مواجه شوند.


تکامل بانکداری: چرا بانک ها یا باید سازگار شوند یا بمیرند؟ - سیامک فریدونی

برای قرن ها، بانک ها ستون اصلی تجارت و توسعه مالی تمدن بوده اند. بانک مونته دی پاسکی دی سیه‌نا قدیمی ترین بانک در جهان، از سال 1472 خدمات مالی ارائه می کند. در طول تاریخ، مردم به خصوص به مراکز مذهبی اعتماد کردند تا ثروت خود را به شکل طلا، نقره و برگه‌هایی که امروزه اسکناس نامیده می‌شوند ذخیره می‌کردند که منجر به ایجاد یک سری خط‌های اعتباری بین حسابداران مذهبی و بازرگانان شد. با این حال، مانند هر نوآوری دیگری، سیستم بانکی باید برای زنده ماندن در آزمون زمان تکامل می یافت.

قرن بیستم شاهد نرخ سریع نوآوری و تخریب بود که یک نیاز به سازگاری با شرایط جدید را به وجود آورد. به عنوان نمونه، جنگ جهانی دوم، پزشکی و ارتباطات را چندین دهه به جلو برد، که البت نظام مالی نقشی اساسی را در این تحولات ایفا کرد. به این ترتیب، بدیهی است که هرکس دارایی‌های بهتری داشته باشد، شانس بهتری هم در جنگ دارد که در نتیجه آن نیازی مبرم به مدیریت سرمایه، بودجه بندی و حسابداری را به وجود آورد. بانکداران نقش مهمی در تأمین مالی کشورها و مؤسسات برای توسعه چشم‌اندازهای آن‌ها داشته‌اند که منجر به پیشرفت علم و فناوری شد.

با این حال، در حالی که سرمایه گذاری ها توسط حسابداران برجسته با حمایت دولتی و بودجه عمومی انجام شده است، اما همیشه با نیت خیر انجام نشده است. برخی از بانکدارها در فساد دست داشته‌اند که منجر به سرمایه گذاری های نامناسبی مانند آنچه که باعث به قدرت رسیدن نازی‌ها شد. بنابراین، اذعان به این نکته ضروری است که در حالی که بانک‌ها در نوآوری‌های مالی نقشی اساسی داشته اند، بازیگران نه چندان سالمی نیز وجود داشتند که گاهی اوقات تصمیمات بدی می گیرند.

نظام بانکی طی سالیان متمادی دستخوش تغییرات قابل توجهی شده است. قبل از استفاده گسترده از الکتریسیته، گروهی که از سطحی از رفاه رخوردار بودند برای روشنایی در طول شب از شمع و روغن استفاده می‌کردند که البته گرانقیمت هم بود. ورود برق به خانه‌های عامه مردم همه چیز را تغییر داد، جی پی مورگان از تسلا و ادیسون حمایت مالی کرد که در مقیاس بزرگ تجهیزات روشنایی تولید می‌کردند. علیرغم کمک‌های گسترده، سرمایه‌گذاران بسیاری بودند که همه دیدگاه‌های این دانشمندان را برای آینده قابل اجرا نمی دیدند. به عنوان مثال، جی پی مورگان چشم انداز تسلا را برای آینده به عنوان گزینه ای مناسب برای خود نمی‌دید، در غیر این صورت، اکنون در دنیایی کاملاً متفاوت زندگی می‌کردیم.

با گذشت زمان، صنعت بانکداری برای پاسخگویی به نیازهای مردم تکامل یافت. بانک ها در ابتدا مکانی برای افراد ثروتمندی بودند که پول داشتند، اما با دسترسی بیشتر مردم به خدمات مالی، بانکداران وادار شدند شعبه‌ها و شرکت‌های تابعه جدیدی را برای رفع نیازهای جدید افتتاح کنند. به عنوان مثال، بانک غربی آمریکا (The American West Bank)، مفهوم جدیدی در بانکداری ارائه کرد که برای کسب سود تنها به نرخ بهره اتکا نکند و به جای آن کل ساختار بانکی خود را همانند یک کسب و کار ایجاد کند تا سودآوری انجام دهد و با این کار فرصت ها و سود زیادی را برای خود به ارمغان آورد.

سرمایه‌گذاریهای مالی در نوآوری‌ها و مردم از دهه 60 میلادی باعث تولد شرکت‌های سیلیکون ولی شد. سرمایه گذاران خطرپذیر (VC) با این تصور که همانند گذشته می‌توانند شرکت‌های فن‌آوری را هم کنترل کنند، اجازه یافته بودند تا در حوزه فن‌آوری در شرکت‌های سیلیکون‌ولی سرمایه‌گذاری کنند، درست مانند صدها سال گذشته. با این حال، با معرفی بیت کوین، آنها متوجه اشتباه بزرگی که مرتکب شدند، می‌شوند؛ آن‌ها یک هیولا خلق کردند.

فناوری بلاک چین چیز جدیدی نیست. بلکه مفهوم آن سال‌ها است که وجود دارد. آنچه امروز مشاهده می‌کنیم، شکل جدیدی از این تکنولوژی است که بسیار کارآمدتر و کم‌خطاتر است. از طریق تکنولوژی بلاکچین، مردم دیگر نیازی به کمک یک شخص قانونی به عنوان تضمین کار یا انجام امور مالی برای آن ها ندارند و انجام تراکنش های امن و کارآمد را برای افراد آسان تر و سریع‌تر کرده است.

صنعت بانکداری در طول سال ها دستخوش تغییرات قابل توجهی شده است و هنوز هم جای پیشرفت وجود دارد. در حالی که سیستم صنعت مالی در نوآوری‌های علوم مالی نقشی اساسی را ایفا کرده است، بازیکنانی بد گاهی اوقات تصمیمات بدی می‌گیرند که تاثیرات مخربی را بر جای گذاشه است. معرفی فناوری‌های جدید، مانند بلاکچین، انجام تراکنش‌های امن و کارآمد را برای افراد آسان‌تر کرده است؛ بنابراین، همانطور که جهان به تکامل خود ادامه می دهد، سازگار شدن یا منسوخ شدن تبدیل به یک ضرورت شده است، درست همانطور که این صنعت در طول سال ها خود را با شرایط جدید تطابق داده است.

در مورد آینده بانکداری، پیش بینی قطعی آن دشوار است. با این حال، می‌توان فرض کرد که صنعت همچنان به تکامل خود ادامه می‌دهد و با فناوری‌های جدید و خواسته‌های مشتریان سازگار می‌شود. برخی از کارشناسان بر این باورند که بانک‌های سنتی ممکن است منسوخ شوند زیرا شرکت‌های فناوری و استارت‌آپ‌های فین‌تک همچنان به اختلال در این صنعت ادامه می‌دهند. برخی دیگر استدلال می‌کنند که بانک‌ها همچنان نقش مهمی در اقتصاد خواهند داشت، اما مدل‌های کسب ‌و کار آنها باید تغییر کند تا همچنان مرتبط باقی بمانند.

یک چیز مسلم است: نقش بانکداران و موسسات مالی در جامعه ما همچنان مهم خواهند بود. بانکدارانی که در حال اعطای وام به مشاغل کوچک یا افراد برای سرمایه گذاری در آینده خود یا تامین مالی پروژه های نوآورانه باشند، همچنان نقشی حیاتی را در شکل دادن به اقتصاد و جامعه بازی خواهند کرد.

در پایان، تاریخچه بانکداری بسیار طولانی و جذاب بوده است. از مراکز مذهبی باستانی تا بانک های امروزی، این صنعت تکامل یافته و با نیازهای متغیر جامعه سازگار شده است. در حالی که مواردی از فساد و طمع وجود داشته است، بانکداران نیز نقش مهمی در تأمین مالی نوآوری و پیشرفت تمدن ما ایفا کرده اند. همانطور که به سمت آینده حرکت می کنیم، بدون شک صنعت مالی همچنان با چالش ها و تغییرات فراوانی روبرو خواهد شد. با این حال، با چشم انداز و رهبری صحیح، بانک ها می توانند به ارائه ارزش برای مشتریان خود و جامعه به عنوان یک کل ادامه دهند. مطمئنا جالب خواهد بود که ببینیم این صنعت در سال‌های آینده چگونه تکامل می‌یابد، به تغییرات واکنش نشان می‌دهد و نهایتا چگونه دنیای اطراف ما را شکل خواهند داد.

2 دیدگاه دربارهٔ «تکامل بانکداری: چرا بانک ها یا باید سازگار شوند یا منسوخ؟»

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *